TSR 2024

Helsingin Purjelaivakonttorin alukset Astrid ja Svanhild osallistuvat

Tall Ships Races 2024 purjehduskilpailuun

 
 

LEGI AIKATAULU
Helsinki-Klaipeda 22.-29.6.
Klaipeda-Helsinki 29.6.-6.7.
Helsinki-Tallinna 6.7.-13.7.
Tallinna-Turku 13.7.-20.7.

Mukaan voit lähteä joko yhdelle tai useammalle legille!

 
 

Helsingin kaupunki tukee nuorisopurjehtijoita

Helsinki on yksi kisan isäntäkaupungeista ja rekrytoi kesän 2024 kilpailuun yhteensä 100 nuorta (15–25 v.) edustamaan Helsinkiä purjehduslegeillä Klaipeda-Helsinki ja Helsinki-Tallinna.

Kaupunki osallistuu nuorten matkajärjestely ja osallistumiskulujen kattamiseen, mukaan lukien matkat lähtö- tai paluusatamaan. Helsingin kaupungin tukeman kisalipun omavastuuhinnaksi jää 500 euroa/osallistuja.
 
 

Mikä on Tall Ships Races?

Tall Ships Races -tapahtumassa yhdistyvät historia ja merenkulku mutta ennen kaikkea, se on valtava nuorisotapahtuma, jonne kokoontuvat tuhannet nuoret ympäri maailmaa.

Se on seikkailu, jossa purjehdustaitojen lisäksi opitaan ja koetaan elämää merellä. Se on erinomainen mahdollisuus kehittää itseään, oppia toimimaan osana tiimiä ja saada uusia ystäviä.
 
 
 

Mitä laivalla tehdään?

Tekemällä oppiin ja purjelaivalla tehdään paljon! 

Kilpailun aikana purjehdusoppilaista tulee osa miehistöä ja purjelaivalla kaikki tehdään yhdessä. Oppilaat osallistuvat purjehdustoiminnan ja -koulutuksen lisäksi laivan päivittäisiin askareisiin kuten:

  • vahtivuorot
  • purjeiden käsittely, pakkaus ja takilaan kiipeäminen
  • navigointi ja laivan ohjaaminen
  • siivous ja ruoanlaitto
Käytännössä laivalla eletään yhdessä ja se opettaa ainutlaatuisella tavalla toisen ihmisen huomioimista olosuhteissa, joissa yhteistyön merkitys korostuu.

 
 

Kuka voi osallistua?

Kilpailu on ensisijaisesti tarkoitettu nuorille, 15-25-vuotiaille purjehdusoppilaille. Aikaisempi purjehduskokemus ei ole vaatimus, TSR on purjehduskoulutus eli purjehdusoppilaat koulutetaan ammattimiehistömme johdolla tehtävään. Osallistumisen ja koulutuksen jälkeen, oppilaalla on mahdollisuus kesätöihin Purjelaivakonttorin aluksilla.

Kilpailusääntöjen mukaan, alusten miehityksestä vähintään 50 % tulee olla nuorisoa, eli myös yli 25-vuotiailla on mahdollisuus osallistua.
 

Alukset

Vuonna 1947 rakennettu kaljaasti Astrid on toiminut nuorisopurjehdusaluksena siitä lahtien, kun se on poistunut rahtiliikenteestä. Astrid on osallistunut TSR-kisoihin vuosina 1988, 1992,1996, 2000, 2006, 2013, 2017, 2020, joista viimeisimmän peruutti lopulta covid.

Vuonna 1948 rakennettu kuunari Svanhild on Suomen ainoa purjehtiva huippupurjekuunari ja se osallistuu TSR-kilpailuun ensimmäistä kertaa.

Kilpailua varten alukset tullaan katsastamaan erikoisaluksiksi Itämerelle ja niissä tulee
olemaan 5 hengen ammattimiehistö. Päällikköinä laivoilla toimivat  merikapteeni Jouni Wirta tai lähiliikenteen päällikkö Teemu Tissari.

Klikkaa kuvia ja tutustu aluksiin tarkemmin

 

Erään merikapteenin tarina

Kisaan osallistuville aluksille TSR on lähes vuoden mittainen projekti. Kisaan osallistuville nuorille tapahtuma synnyttää ehkä yhden tai useamman elinikäisen kansainväisen ystävyyssuhteen ja ikuisesti mielessä säilyvät muistot. Näin kävi Jouni Wirralle, joka osallistui vuoden 1992 Tall Ships Races-kilpailuun Karlskronasta-Kotkaan ja Tallinnan kautta Helsinkiin. Kisa oli myös kaljaasi Astridin ensimmäinen TSR-osallistuminen.

"Olin 15-vuotias nuori purjehdusoppilas ja viime kesänä tuosta purjehduksesta tuli kuluneeksi 30-vuotta". Vuosipäivän kunniaksi järjestimme Astridilla juhlapurjehduksen ja meistä vuonna -92 kisanneista noin 20:stä nuoresta, lähes kaikki olivat jälleen mukana.
Tuon ensimmäisen purjehduksen vaikutukset Jounin elämään ovat olleet huikeat. Elämän mittaisia ystävyyssuhteita syntyi kymmeniä. "Toisten kanssa ollaan tekemisissä muuten vaan ja toisten kanssa enemmän, lasten kummeina jne".

Harrastuksesta tuli kesätyö, kesätyöstä muodostui ammatti ja kouluttautuminen merikapteeniksi. Kauppalaivaston kautta Jouni siirtyi takaisin purjelaivoille ja Helsingin Purjelaivakonttorin vetäjäksi ja lopulta Astridin ja Svanhildin varustajaksi.
 
 

Tulemme päivittämään tapahtumasivuille aikataulutarkennuksia, lippukaupan, tapaamisajankohtia, mahdollisten harjoituspurjehdusten aikatauluja ja muuta tärkeää lisätietoa!

Let the race begin!

Astridin ja Svanhildin osallistuminen TSR 2024 kisaan toteutetaan yhteistyössä
Helsingin Perinnepurjehtijat ry:n kanssa

 
Purjelaivakonttorin TSR 2024 tapahtumaa suojelee John Nurmisen Säätiö.